Известие

Collapse
No announcement yet.

Декларация/такса за придобиване

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Декларация/такса за придобиване

Здравейте,
    Закупих си от Германия алфичка, най накрая след 2 месеца усилено търсене. В момента ми пътува насам, та очаквайте снимков материал скоро
    Тъй като до сега не съм се занимавал с регистрации на мпс-та в кат и в данъчното, се рових днес в нета и разбрах, че в данъчното по време на регистрацията трябва да се попълни и плати някаква такса за придобиване, която била 2-3 процента от цената на автомобила и тука малко ме заболя сърцето, че трябва да се разделя със 800-900 лева отгоре. На друго място четох че няма такава такса.
    Та я някой по осведомен да ме светне, ква е тая такса и трябва ли да се плаща и т.н.

Мерси предварително.

П.С Съжалявам, ако темата ми не е за тук, незнаех къде другаде да я постна.

Имаш такава такса ако купуваш кола , която вече е била регистрирана веднъж в България.
    В твоя случай я взимаш от чужбина и нямаш такава такса.
    ...

Comment

Независимо откъде е колата такса придобиване се заплаща.

Таксата са заплаща на база застрахователна оценка на цената на автомобила.
      Намираш някой да ти я оцени на 5 000лв примерно и таксата е 100лв.
      Alfa Romeo 156 1.8 T.S,'98
      ZAZ Tavria 1.1, '95 - взеха я
      Pinky: "He that is gentle to the brutal will end up being brutal to the gentle"

Comment

Така,
        Животно "такса придобиване" няма.
        Има местен данък за придобиване на имущество, който е в различен размер за всяка община (например във Враца е 2% за тази година). Когато внасяш кола нямаш договор за покупко-продажба, така че когато отидеш да я впишеш (след регистрация в КАТ) в "Местни данъци и такси" ще ти поискат удостоверение за застрахователна стойност на колата и върху тази стойност ще ти удържат еднократно примерно 2% или колкото е в твойта община. Това е цялата история. Намираш застраховател да напише бележка за 1000 лв. и плащаш 20 - 25 лв. в зависимост от коя община си.

Comment

Ясно мерси.
          А за да не пускам нова тема да си питам тук.
          Еко таксата къде се плаща? Като ходя да я регистрирам в КАТ или някъде другаде?

Comment

Няма никакви такси придобиване, ако колата е нов внос Проверено за моята отпреди 5-6 часа. Срокът за регистриране в данъчното е 2 месеца от BG регистрацията.
            sigpic
            156 Facelift 1.9JTD16V 159 1.9JTDm16V 166 2.0TS(eх) Fiat Fiorino 1.3JTD
            "Странно нещо е животът - днес караш с 200, утре те возят с 20"

Comment

Първоначално публикувано от code Покажи съобщение
              Няма никакви такси придобиване, ако колата е нов внос Проверено за моята отпреди 5-6 часа. Срокът за регистриране в данъчното е 2 месеца от BG регистрацията.
              Ако закъснееш глобата в какъв размер е?
              www.t-auto.bg

Носачи ATEC, Авточасти, Масла Bardahl, Motul, Castrol, Mobil < - клик

Comment

Първоначално публикувано от Pretorian Покажи съобщение
                Ясно мерси.
                А за да не пускам нова тема да си питам тук.
                Еко таксата къде се плаща? Като ходя да я регистрирам в КАТ или някъде другаде?
                В КАТ ще ти излезе малко по-скъпа еко-таксата... 200+. Има и за около 100 ако потърсиш.
                Първоначално публикувано от code Покажи съобщение
                И аз това написах но все ще се намери някой да твърди обратното без да е проверил.
                Първоначално публикувано от Ivanov_ Покажи съобщение
                Ако закъснееш глобата в какъв размер е?
                Зависи колко закъснееш.
                ...

Comment

Първоначално публикувано от Drag0 Покажи съобщение

Зависи колко закъснееш.
                  Добре де, на месец закъснение колко е?
                  www.t-auto.bg

Носачи ATEC, Авточасти, Масла Bardahl, Motul, Castrol, Mobil < - клик

Comment

Първоначално публикувано от Ivanov_ Покажи съобщение
                    Добре де, на месец закъснение колко е?
                    Не съм сигурен но не е фиксирано на месец а по преценка на лелките. Пример: Баща ми беше закъснял с регистрация на един автомобил към 2 месеца и му взеха към 60 лв глоба. Но знам и за хора , които "забравят" да я регистрират за 1 година и после 200+ лв глоба.
                    ...

Comment

Първоначално публикувано от Drag0 Покажи съобщение
                      В КАТ ще ти излезе малко по-скъпа еко-таксата... 200+. Има и за около 100 ако потърсиш.
                      Намерих това - http://xn--80ajkgbwxf.com/%D0%BF%D0%...7%D0%BA%D0%B0/ дали върши работа?

Comment

Екотаксата искаше един пич да ми я направи до КАТ, обясних му, че няма как да ми направи цена, тъй като ... няма значение.. и оня ми вика "Еййй за колко ще ти я направят, аз ще ти я направя за 50лв - няма такава цена" та по това се ориентирам, че това е около абсолютния минимум за "непознат" клиент.
                        sigpic

Comment

Taкса придобиване на база данъчна оценка имаше по-рано за коли нов внос. Сега такава не се плаща и никой не я изисква. Първо се ходи в КАТ, после в данъчното. Там се попълва една декларация и ти казват колко ти е данъка. Ако искаш плащаш веднага, ако не искаш, може и по-късно.
                          За КАТ задължително еко такса, договор за покупко-продажба + копие, но не и превод на договора. Това в общи линии.
                          А, и гражданска ти трябва за КАТ. Още нямаш номер на колата, но той се дописва на талончето впоследствие.
                          Alfa 147 1.9 JTD 8V 115 hp

Comment

Това че от Германия ми я внесе човек с пълномощно променя ли по някакъв начин процеса по регистрации в Кат и данъчното? Че гледам на повечето документи е неговото име (осен на договора за покупко-продажба разбира се.)

Comment

Нищо не променя, минаваш си по реда и си свиркаш
                              sigpic

Comment

Working...
                              X